Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2009 11:29 - нямало пари за "Белене"
Автор: lubomarinov Категория: Политика   
Прочетен: 505 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.09.2009 11:31


Как може да се печели от продажбата на въглеродни квоти 2 милиарда лева от въздуха

  Чехия спечели половин милиард евро от СО2 квотите, България си ги пази
  Докато чешкото правителство продаваше част от въглеродните си активи (права за емисии на СО2), управляващите в България спореха кой да управлява приходите от евентуалното сключване на подобни сделки. Сега чехите си имат близо половин милиард евро, вкараха ги в специализиран фонд за финансиране на енергоефективни проекти, в резултат от които ще спестят още въглеродни квоти, ще ги продадат и пак ще спечелят стотици милиони.

  България от няколко години си събира квотите. Предишното правителство не пожела да осребри този ресурс. Всъщност това може да е за добро. Ако ги беше продала тройната коалиция, в държавата щяха да влязат близо 2 млрд. лева. И най-вероятно щяха да бъдат похарчени така, както всяка година се харчеха милиардите от бюджетния излишък - скоростно, непрозрачно и без ефект за икономиката и за хората.

 Сега новата власт има шанса да калкулира значителни ползи от въздуха в буквалния смисъл. С тези пари не може да се запуши директно дупката в бюджета - правилото е средствата от емисиите да се използват за зелени инвестиции. Но ако се създаде фонд подобно на чешкия, който да финансира проекти за по-чисто производство, за възобновяема енергия и енергоспестяване, ще спечелят всички. Повече предприятия ще оцелеят в кризата, ще се отворят нови производства, повече хора ще запазят работата си. Индиректно това означава и повече постъпления от данъци в държавния бюджет.

 За целта кабинетът трябва да разреши продажбата и да приеме прозрачна и ефективна схема, по която ще се управляват получените средства. Добре е това стане по-бързо - заявките, че в края на годината в Копенхаген ще се приемат още по-големи рестрикции за държавите в борбата с променящия се климат, отмерват последните възможности за извличане на финансови изгоди от глобалните ограничения.  /от в-к "Капитал/
  Има ли смисъл да обясняваме, че на атомните централи им се полагат такива квоти, които те могат да продават, защото не им "трябват"???
 


Тагове:   Белене,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lubomarinov
Категория: Новини
Прочетен: 31238
Постинги: 13
Коментари: 10
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930