Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2009 10:44 - Мариците бълват най-скъпия ток у нас...
Автор: lubomarinov Категория: Политика   
Прочетен: 537 Коментари: 0 Гласове:
0




image

Очаква се първият блок на новата централа "Марица-изток 1" да бъде пуснат през февруари догодина.

Има ли икономическа логика да намаляваш производството на най-евтиния ток, за да купуваш по-скъпия? У нас има.

По 4,17 ст. за киловатчас продава АЕЦ "Козлодуй" за регулирания пазар - за бита и дребния бизнес. Близо два месеца, и чак допреди 10 дни, централата с най-евтината електроенергия бе свалила мощността си и произвеждаше по-малко.

Решението е, за да може в електроенергийната ни система да влиза скъп ток, който произвеждат "Марица-изток 2" и "Марица-изток 3", научи "24 часа" от шефа на ДКЕВР Константин Шушулов.

Директорът на "Козлодуй" Иван Генов потвърди думите му, но посочи още една причина за сваляне на мощността и падналото потребление през лятото.

Електроенергията, която се произвежда от държавната "Марица-изток 2" е с цена 8,26 ст. за квтч, преди модернизацията на централата цената бе около 4 ст. и произвеждаше най-евтината от въглищни централи. Тогава най-скъпата бе от ТЕЦ "Бобов дол".

Сега най-скъпият ток от тъй наречените конвенционални централи (или централи на въглища) вече е на "Енел Марица-изток 3" - 10,15 ст. на квтч.

Парадоксът със свиването на евтиния ток, за да се произвежда скъп, се обяснява с дългосрочните договори, с които обрасна българската енергетика.

Според експертите идва всеобщо поскъпване на електричеството, заложено от времето още когато Милко Ковачев като енергиен министър се хвалеше, че влизат 6 млрд. евро инвестиции.

Сега идвало времето тези пари да се изплащат. И то щяло да продължи дълго - за две от централите има подписани договори за 15 години.

Всъщност дългосрочните договори, които вменяват ангажимент на НЕК задължително да изкупува тока, са мода от края на 90-те и началото на настоящия век. Тогава повечето бивши соцстрани избрали този начин да си модернизират енергетиката. У нас рейтингът на страната ни не е бил в цветущо състояние и големите западни компании, които идват у нас, са искали сериозни гаранции.

Модернизациите и новото строителство в комплекса "Марица-изток" са съпроводени през годините със серия скандали и със смяна на собствениците.

Реконструкцията на "Марица-изток 3" започва през 1999 г. с подписване на договор между НЕК и американската "Ентерджи". Американците държат 51%, а българската компания - 49%, намеренията са увеличаване на мощността с 220 мегавата срещу 450 млн. долара финансиране.

След дългогодишно зацикляне на проекта той се отпушва през 2005 г., когато в него влиза италианската "Енел".

Рязането на лентите стана през май тази година, отчетена бе инвестиция от 700 млн. евро, увеличаване на мощността от 840 на 902 мегавата, животът на централата е удължен с 15 г. 160 млн. евро от вложението е за екология.

Държавната "Марица-изток 2" пък има договор за изкупуване с НЕК за 5 години. Рехабилизацията и очистването на въздуха струват около 500 млн. евро, казва Шушулов.

Догодина се задава влизането в експлоатация на новата централа "Марица-изток 1", която е на американската AES. И това е проект от началото на века. В началото договорът е сключен с компанията 3Cи, за която тогава медиите пишат, че е офшорка. Константин Димитров, който е имал акции в нея, казва, че са спечелили търг, имало е скандали, но в крайна сметка централата е построена. По-късно дяловете на 3Си са купени от американската компания AES.

През 2001 г. най-голям противник на тази сделка е Румен Овчаров. Тогава той казва, че сделката с 3Си е станала с намесата на Иван Костов. Но се получи така, че тъкмо по негово време като енергиен министър централата се построи.

По официална информация новостроящата се ТЕЦ край Гълъбово ще бъде пусната на два етапа догодина - първи блок през февруари, а втори - през май. Всеки един от тях е с мощност 335 мегавата.

Целият проект възлиза на 1,3 млрд. евро. В средата на май бе съобщено, че вече са вложени 900 млн.

Цените през цялото време са тайна. Стари публикации споменават 4,3 цента за квтч. Днес се коментира неофициално, че цената само на енергията, без разполагаемост, ще е някъде към 4 евроцента.

Само за сравнение - цената на разполагаемостта на "Марица-изток 3" е 47,91 евро на мвтч, а на енергията е 36,21.

Според Шушулов много добре е станало, че сега се пускат тези модернизирани мощности. "Блоковете в "Марица-изток 3" не можеха да работят без сероочистващи инсталации.

Задава се и вълна от нови мощности - вятърни и на биомаса. Според шефа на ДКЕВР до година и половина могат да влязат в експлоатация около 1000 мегавата. Според него трябва да се пише стратегия за развитието на възобновяемите енергийни източници.

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lubomarinov
Категория: Новини
Прочетен: 31235
Постинги: 13
Коментари: 10
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930